Kalender

April 2018
MaDiWoDoVrZaZo
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Er zijn geen evenementen gepland.

Het weer in

2 gasten, 0 leden
Pagina's: [1]

13 okt 2016 - Geschiedenis van de FJR

Om de FJR 1300 (Fast Journey and Ride) te ontwikkelen nam projectleider, Hiroshi Komatsubara, zijn ontwikkelteam voor een toer door Europa met verschillende toermotoren. Om een typische Europese toervakantie te simuleren reed het team van Nederland, naar Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Alle motoren werden uitvoerig getest in stedelijk verkeer, op de Duitse Autobahn en in de Alpen. Hierna werd het wensenlijstje gemaakt voor de "ultimate fun tourer".

In 2001 introduceerde Yamaha de FJR 1300 in Europa als een nieuwe generatie sportieve touringmotor, die naast een krachtig sportief motorblok ook voorzien was van de nodige comfort. Een jaar later (2002) introduceerde Yamaha de motor ook in Noord-Amerika. Om de motor relatief licht (268 kg) te houden werd de motorframe opgebouwd uit laag gewicht aluminium. Voor het motorblok werd gekozen voor 1.298 cc 4-cilinderblok met 145 pK op 8000 rpm en een koppel van 125,5 NM op 6000 rpm om garant te kunnen staan voor de sportieve prestaties. Verder heeft de motor een onderhoudsarme cardanaandrijving.

De FJR1300 is met de nodige comfort uitgerust: een goede buddyseat voor zowel bestuurder als passagier voor de lange afstanden, een volle kuip met tijdens de rit elektrisch instelbare ruit om bestuurder en passagier uit weer en wind te houden, waarbij gezorgd is voor een zo goed mogelijke aerodynamica en uiteraard voor deze toerbuffel 2 speciaal voor de FJR 1300 ontworpen zijkoffers om bagage mee te kunnen vervoeren.

Sinds de introductie van de FJR in 2001 zijn er een aantal model-updates geweest. De specificaties per model vind je hier, tezamen met een overzicht van de diverse kleurstellingen en de bijzonderheden (aandachtspunten) per model.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!g+RedditDigg this story!Del.icio.usStumbleUpon
2001 Volledig georiënteerd op de Europese markt was de FJR bij z'n lancering een frisse wind waar de toerwereld op had zitten wachten. Tot dan toe had niemand het namelijk aangedurfd de toerbastions van andere merken te bestormen, zelfs al klonk de roep om een fikse update steeds luider.

Yamaha deed het wel en beperkte zich daarbij niet tot het kopiëren van de 'CCKK'-factor (comfort, cardan, kuip en koffers) van z'n concurrenten. Men gaf de FJR de toegevoegde waarde mee van een extra schep vermogen en een uitstekende handelbaarheid met daaruit voortvloeiend een hoop sportief rijplezier.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!g+RedditDigg this story!Del.icio.usStumbleUpon
In 2003 vond er een herziening plaats van de FJR. Het model werd uitgerust met ABS, wat leidde tot de benaming FJR1300A. De ABS is een 2-lijnen systeem, die het voorwiel en achterwiel apart controleert. Ter wille van het ABS-systeem en voor betere remprestaties werden de voorremschijven vergroot naar 320mm. Door de ABS-componenten werd de FJR tot ongeveer 14 kg zwaarder. Verder werden de mogelijkheden om de vering af te stellen om het comfort te verhogen tijdens het rijden bij veranderende belading. Tegen diefstal werd er een anti-diefstal transponder ingebouwd.

Nieuwe ruit
Opbergvakje
Hoogteverstelling koplampen

Het ontwerp van de kuip werd aangepast met nieuwe kleuren en geïntegreerde richtingaanwijzers voor een betere aerodynamica en een moderner uiterlijk.
Daarnaast werd de verstelbare ruit opnieuw ontworpen om turbulentie te reduceren en betere afscherming van bestuurder en passagier te bewerkstelligen en de kuip kreeg een extra opbergvakje in de linkerkuip om kleine spullen, zoals bijvoorbeeld een zonnebril, binnen handbereik te hebben. De koplampen kregen beide makkelijk toegankelijke insteldraaischijven om de hoogte van de lichtstraal makkelijk aan te kunnen passen aan de lading.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!g+RedditDigg this story!Del.icio.usStumbleUpon
In 2006 voert Yamaha aan de hand van tips van gebruikers een uitgebreid pakket van verandering in. Ook introduceert Yamaha dat jaar de FJR1300 AS, de eerste semi-automatische motor ter wereld.

De FJR1300 A heeft in 2006 een totaal nieuw bodywork gekregen. Het doel van Yamaha was om het karakter van de FJR te behouden, maar meer comfort in het model te brengen en een iets moderner uiterlijk te te krijgen. Om het comfort verder te verhogen hebben de ontwikkelaars ook gekeken naar het windscherm. Het bereik van de ruit is vergroot naar 120mm, 40mm groter dan het vorige model. Tevens zijn er luchtkanalen onder aan de ruit bijgekomen die de berijder voorzien van frisse lucht en de druk achter het windscherm verlagen. De kuip kreeg links in het opbergvakje een 12 Volt sigarettenaansteker stopcontact, te gebruiken voor bijvoorbeeld het navigatiesysteem.

FJR1300 DashboardOp advies van gebruikers werd, om het comfort verder te verhogen, de grootte van de luchtinlaat voor de radiator vergroot en zijn er verschillende verstelbare ventilatieopeningen in de kuip toegevoegd, waaronder een nieuwe luchtinlaat onder het instrumentenpaneel. Zo wordt er meer hitte weggenomen bij de bestuurder. Tegelijkertijd hebben de Yamaha ingenieurs hitte isolatie aan het onderste gedeelte van de voorkant van de tank aangebracht om nog meer hitte richting de berijder te verminderen.

De nieuw ontworpen achteruitkijkspiegels, die horizontaal intrekbaar zijn, werden vergroot en kregen de kleur van de kuip. Andere veranderingen zijn de nieuw ontworpen koplampen, een nieuw achterlicht en de witte covers voor de knipperlichten. Het omvangrijke instrumentenpaneel kreeg als uitbreiding een nieuwe versnellings-positie indicator. De meters werden voorzien van een nieuw zilveren frame. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar ze zijn nu ook iets beter te zien.

Voor een hoog gevoel van comfort werd ook een progressieve gas-pulley geïntroduceerd. Door de aanpassing van de loop van de gaskabel heeft de gashandel in het lage en midden toeren gebied een lichter gevoel.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!g+RedditDigg this story!Del.icio.usStumbleUpon
2013 RP23 FJR1300A Yamaha's grootste nieuws op de Intermot is de compleet nieuwe FJR1300. De nieuwe FJR komt in een A en in een AS uitvoering. De FJR1300A is de basisuitvoering en heeft voor 2013 een compleet nieuwe elektronica. Zo is de motor uitgerust met ride-by-wire en traction control. De ride-by-wire is in twee standen te zetten. Een T-stand, voor touring, en een S-stand. Die laatste is wat sportiever en zorgt voor een snellere gasreactie. Ook maakt Yamaha handig gebruik van de elektronische gashendel door de motor uit te rusten met cruise control. Daarmee speelt Yamaha in op een van de wensen van haar vooral toer gerichte klanten. Het cruise control werkt in de derde, vierde en vijfde versnelling tussen de 50 en 180 km/u. Vervolgens kan de rijder met een knop op het stuur de huidige rijsnelheid met twee kilometer per keer verhogen of verlagen. Het gebruiken van de rem, koppeling of het gas schakelt het cruise controle direct uit.

De FJR heeft ook een nieuw motorblok. Het enige wat het nieuwe blok deelt met het oude is de cilinderinhoud. Die blijft op 1298cc staan. Verder is alles anders. Het markanste detail is de cilinderwand. Die is rechtstreeks op het carter gemaakt in plaats van op een gewoonlijke cilinderbus. Dit zou de warmteafgifte ten goede moeten komen. Overigens gebruikte Yamaha de techniek al eerder op haar YZF-R6 en R1 sportmodellen.

Wat de FJR1300A scheidt van de FJR1300AS is het YCC-S; Yamaha Chip Controlled Shifting systeem. Dat wil niets meer zeggen dan dat de AS een semi-automaat is. Schakelen kan conventioneel door middel van de linker voet of via flippers op het stuur. Verder heeft het systeem een STOP-mode. Die zorgt ervoor dat bij een snelle daling in snelheid, zoals een noodstop, de motor automatisch terugschakelt naar de eerste versnelling. De rijder kan dit systeem naar believen uitschakelen.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!g+RedditDigg this story!Del.icio.usStumbleUpon
2016 RP23 FJR1300A Yamaha introduceert nieuwe standaard in het Sport Touring segment.

Tijdens de start van het millennium zette Yamaha met de FJR1300 de toon in het zwaardere Sport Touring segment; een motorfiets waarin sportieve prestaties en daadwerkelijke lange afstandscapaciteiten hand in hand gaan. Gedurende vijftien jaar van constante doorontwikkeling groeide de Yamaha FJR1300 uit tot één van de meest succesvolle modellen in het Sport Touring segment, hetgeen nog eens wordt onderstreept door de getallen: in Europa werden er tot dusver meer dan 60.000 van verkocht. De Yamaha FJR1300 kent een trouwe schare volgers die zich herkennen in de tijdloze verschijning die bovendien trouw gebleven is aan het originele concept. Daarnaast zal de nieuwe 2016 line-up dankzij opnieuw verbeterde specificaties veel nieuwe klanten weten aan te spreken.

Dynamisch en sportief karakter
Met tal van nieuwe toepassingen tilt Yamaha de FJR1300A/AE/AS modellen naar een nog hoger dynamisch en sportief niveau op het gebied van rijplezier en comfort bij alle snelheden. Hiertoe hebben de ingenieurs van Yamaha een compleet nieuwe 6-versnellingsbak ontwikkeld. Deze staat borg voor een verbeterd acceleratievermogen in combinatie met een lager toerental op kruissnelheid in de hoogste versnelling. Het resulteerde in dynamischer rijgedrag met nadruk op het sportieve karakter van deze toermotor in combinatie met hoger comfort en ontspannen rijgedrag.

Een andere significante verandering voor modeljaar 2016 betreft de toepassing van een nieuwe A&S koppeling; dit garandeert aanmerkelijk soepeler terugschakelen met als gevolg verbeterde stabiliteit van het frame tijdens terugname van het gas. Dit is met name voelbaar bij het ingaan van bochten op slingerende wegen, terwijl de lagere veerspanning van de koppeling zorgt voor meer comfort voor de berijder.

Volledig vernieuwde LED-verlichting aan zowel de voor- als achterzijde onderstrepen de vertrouwde look en feel en de continue doorontwikkeling van de Yamaha FJR modellen. Daarnaast zorgt de bochtverlichting voor verbetert zicht in het donker. Ook het op details aangepaste instrumentenpaneel, de optionele matzilveren kleur en de hoge mate van functionaliteit zal waardering oogsten onder de grote groep trouwe Yamaha FJR-rijders.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!g+RedditDigg this story!Del.icio.usStumbleUpon
In de geschiedenis van het de modellen staat ook een verwijzing naar de verschillende modellen welke in de USA verkocht zijn. De technische specificaties van de US modellen wijken weinig tot niets af van de Europese modellen, hoewel er kleine verschillen zijn, uiterlijk maar ook innerlijk.

De uiterlijke verschillen komen met name naar voren in de altijd herkenbare extra reflectie aan de zijkant van de koffers en de voorveer poten en andere kleurstellingen. De innerlijke verschillen zijn onder ander het gebruik van de mijlenteller in plaats van de kilometerteller, het ontbreken van de in Europa gebruikte elektronische startblokkering (met de bekende rode sleutel) detail verschillen in de modellen voor Californië (de C modellen) met extra emissie-eisen en de modellen voor de rest van Amerika (49-states).

Op deze pagina een overzicht van de modellen en kleuren verkocht in Noord Amerika over de jaren.

Lees meer

Share on Facebook!Share on Twitter!g+RedditDigg this story!Del.icio.usStumbleUpon
Pagina's: [1]

Shop

Voor de snelle beslisser er zijn nog

een grijze polo maat XL korte mouw

een blauwe polo maat M korte mouw

€34.00 incl verzenden


blauw t-shirt maat M  korte mouw

uiteraard met club logo

25.50 incl verzenden

Wie het eerst mail heeft hem. photo cap grijs blauw klein.jpg

nieuwe grijze cap


Naar de Shop

Clubkorting

Diverse bedrijven geven korting aan clubleden, bijvoorbeeld:

Logo1

Logo2

Links

Logo Yamaha

Logo MAG

Logo Twitter